eracun-kaj-je-to

Eračun, kaj je to?

Nadobudni podjetniki ob vstopu v svet podjetništva naletijo na nekatere nepričakovane preglavice, dobro se morajo informirati o nujnih obveznostih in mnogih detajlih. Med temi je tudi eračun, kaj je to? Račune izdaja vsako podjetje, prav tako jih pogosto prejemamo. Ni pa nujno, da bomo imeli opravka z eračuni, prav tako ni nujno, da bomo račune prejemali v elektronski obliki. Pametno je vsaj preleteti nekaj osnovnih informacij, da bomo pri delu z računi res samozavestni, predvsem pa se želimo izogniti nekaterim pogostim težavam.

Eračun, kaj je to? Kar nekaj preglavic lahko izvira iz tega na videz preprostega vprašanja. V praksi se namreč uporabljajo različne oblike računov in ne mislimo vedno na isto stvar. Če smo striktni, je eračun predpisana oblika elektronskega računa, ki ga moramo uporabljati pri poslovanju s proračunskimi uporabniki. Včasih pa eračun rečemo kar vsakemu računu, ki se izda v elektronski obliki, čeprav v tem primeru nimamo opravka s kakšnimi posebnimi zahtevami.

Eračun, kaj je to, če poslujemo s proračunskimi uporabniki?

Najbolj relevanten je razmislek o eračunih za tiste, ki poslujejo s proračunskimi uporabniki. Za te transakcije je namreč uporaba eračunov zahtevana z zakonom, prav tako so predpisane nujne sestavine in oblike takšnega računa. To ureja Zakon o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike. Priprava ustreznega računa je lahko zato precej zakomplicirana, a običajno se poslužimo rešitev, ki nam pri tem pomagajo.

Najbolje bo vse potrebno opraviti kar z računovodskim računalniškim programom. Ta nam s svojimi funkcionalnostmi brez težav odgovori na vprašanje eračun, kaj je to. Samodejno namreč pripravi račun v ustrezni obliki, podati moramo le tiste informacije, ki jih program ne more pridobiti sam. Nato pripravi elektronski račun po predpisanih zahtevah. Dobimo dve datoteki, sam eračun ter digitalno ovojnico, ki omogoča uporabo v avtomatiziranih sistemih. Ob tem lahko pripravimo tudi berljivo digitalno različico dokumenta. Samodejna priprava eračuna z računovodskim programom delo močno olajša, poleg tega imamo običajno na voljo še dodatne možnosti, recimo samodejno pošiljanje na e-mail ali izvoz v sisteme spletnih bank.

Eračun, kaj je to v primerjavi z elektronskim računom?

Eračun ima predpisano obliko in se pripravi v standardiziranih datotekah. Hkrati je to tudi elektronski račun, saj se izda v digitalni obliki, čeprav lahko dokument seveda tudi natisnemo. Nasploh pa so elektronski računi tudi tisti, ki ne sledijo standardom, ki veljajo za eračune. Vsak račun lahko pripravimo v digitalni obliki, pri čemer seveda upoštevamo nujne sestavine računa, a če ne poslujemo s proračunskimi uporabniki ni treba slediti standardom za prave eračune. Tako so elektronski računi lahko pravzaprav le digitalne različice računov, ki smo jih običajno pripravljali na papirju.

Prednosti, ki jih prinaša eračun

Morda se zdi, da je poslovanje z eračuni nepotrebna komplikacija, a v resnici lahko na ta način transakcije močno poenostavimo. Standardizirana oblika računov namreč omogoča avtomatizacijo, za vse poskrbijo kar računalniški sistemi. Račune pripravimo hitro in brez napak, ni jih treba tiskati in pošiljati po pošti, s tem pa lahko tudi veliko prihranimo. Splača se torej spoznati eračun, kaj je to in kako deluje.