Na kratko o poslovnem računu

Če razmišljate o ustanovitvi novega podjetja, morate poleg poslovnega načrta in raziskave trga razmisliti o poslovnem računu, katerega vrsta je odvisna od vrste podjetja. Pri slednjem se lahko odločite za s.p. ali za d.o.o. Grobo rečeno, je razlika med njima ta, da imate pri samostojnem podjetju lahko odprt kar osebni račun za namene poslovanja, vendar mora biti ta kljub temu ločen od vašega dejanskega osebnega računa, medtem ko morate imeti pri d.o.o. dejansko odprt poslovni račun. To je zato, ker samostojni podjetnik odgovarja z vsem svojim osebnim premoženjem, pri družba z omejeno odgovornostjo pa podjetnik odgovarja le z denarjem, ki je last podjetja. Prav tako podjetnik ne mora kar vzeti denarja iz d.o.o. za svoje osebne potrebe, medtem kot to pri s.p. lahko stori.

Ker se tipa obeh podjetij med seboj razlikujeta, se razlikuje seveda tudi način za odprtje novega poslovnega računa. V primeru d.o.o. morate za odprtje podjetja imeti že neko količino vrednosti začetnega kapitala. Ker brez podjetja ni poslovnega računa, začetni kapital naložite na začasni poslovni račun. Tega pri s.p. ni potrebno, ker tam pač ne potrebujete začetnega kapitala.

Na trgu je veliko ponudnikov, kjer lahko odprete svoj račun za poslovanje. Kateri ponudnik bi bil za vas najprimernejši je odvisno od primera do primera, pa tudi od časa do časa, saj se konkurenca vedno spreminja po svoji ponudbi. Vsekakor pa boste imeli, ne glede na to, kje boste račun odprli, za to dodatne stroške. Strošek poslovnega računa ne bi smelo biti preveč za vaše podjetje (mesečno okoli 15 evrov). Stroški se seveda z vsako izvedeno transakcijo višajo.

V objavi se nismo preveč spuščali v to, kateri bančni ponudniki so najboljši za svojo ceno, zatorej naj to vprašamo kar vas bralce, katere banke se vam zdijo najboljše za odprtje računa za poslovno rabo?

One thought on “Na kratko o poslovnem računu

Leave a Reply