Kršitve blagovne znamke

Prevare na področju blagovnih znamk

Intelektualna lastnina je lastnina, ki ni toliko materialno opredeljena, ampak ima neko globljo vrednost, saj je rezultat intelektualnih porcesov. Tako med intelektualno lastnino lahko štejemo številne produkte, ki so nastali kot rezultat možganskih aktivnosti. To so lahko slike, fotografije, zapisi, pa tudi geografsko poreklo in blagovne znamke. Tokrat bomo razložili, do kakšnih kršitev oziroma prevar lahko prihaja na podorčju blagovnih znamk, ki torej tudi spadajo pod intelektualno lastnino.

Kako pride do prevare?

Da najprej razložimo pojem blagovne znamke. Gre za to, da vsako podjetje ob ustanovitvi dobi svoje ime, pogosto pa se vodstvo odloči tudi za spremljajoči logotip, ki je povezan z določenimi barvami, znaki, črkami. Blagovna znamka ima predvsem ta namen, da izdelek, storitev oziroma poslovalnica s tovrstnim logotipom opozarja nase. Ko zagledamo velik M rumene barve, takoj dobimo asociacijo na Mcdonalds. Ko zagledamo značilno kljukico na supergah, takoj vemo, da gre za Nike.

Trg je že precej zasičen z raznimi izdelki. Tako nova podjetja, ki se pojavijo v neki panogi, pogosto le stežka stranke prepričajo v nakup. Tako se lahko katero od njih poslužuje metod, ki niso dovoljene. Vse za hiter zaslužek, tudi če gre pri tem za kršitev pravic blagovne znamke.

Tako se lahko neko neuveljavljeno podjetje domisli in svoje izdelke poimenuje precej podobno kot neko vodilno podjetje v neki panogi. Lahko uporabi podobne barve in besede. Rezultat tega je, da bodo laiki nasedli in mislili, da gre dejansko za neko prpeoznavno podjetje, ko si bodo npr. kupovali nove čevlje. Začudeni bodo, kako so lahko Nike čevlji tako poceni in jih bodo z navdušenjem kupili. Resnica pa je, da to sploh niso bili Nike čevlji, vendar je proizvajalec zgolj uporabljal nek zelo podoben znak, da bi pritegnil pozornost.

Vedeti je treba, da ima tako stranka kot uveljavljeno podjetje pravico, da kršitev javi in sproži se sodni postopek. Če se ugotovi, da je podjetje res zavajalo, potem mora plačati ustrezno odškodnino, saj je zavedlo stranke in oškodovalo prpeoznavno podjetje, saj je stranka želela prvotno kupiti njihove izdelke.