Coworking je dobra izbira, vendar ni za vsakogar

Mnoge dejavnosti omogočajo ogromno svobode glede tega, kje in kako jih bomo opravljali. Še posebej samostojni podjetniki, ki so sami svoji šefi, se lahko prosto odločijo, kako bo izgledalo njihovo poslovanje.

V nekaterih primerih dejavnosti vseeno postavljajo neke omejitve in zahteve, a z razcvetom dejavnosti, ki jih odpira internet, je mnogo tudi takšnih, ki zahtevajo le računalnik in internet, ne pa tudi posebnega poslovnega prostora ali fiksnega delovnega časa. Takšni podjetniki imajo na izbiro več možnosti za kolikor toliko organizirano delo – lahko se k delu spravijo sami doma, lahko pa poiščejo družbo v skupni pisarni z drugimi podjetniki podobnega profila. Slednje je značilno za coworking, ki prinaša predvsem samostojnim podjetnikom inovativno in koristno alternativo delu od doma. Ni pa ta oblika dela za vsakogar, zato je treba dobro premisliti pred odločitvijo za vstop v skupno pisarno.

Ni za samotarje

Coworking vsekakor ni primeren za tiste, ki najraje delajo sami. Nekaterim je delo od doma pisano na kožo, o tem ni dvoma. Najbolje funkcionirajo takrat, ko so sami in se lahko zberejo ter povsem posvetijo svojemu delu. Po drugi strani pa mnogim takšna oblika dela ne ustreza, saj se hitro zamotijo z drugimi opravki, ki jih iz domačega okolja preprosto ni moč izključiti. Samotarji, ki cenijo svoj mir in tišino, se v skupni pisarni ne bodo dobro znašli. Ne da je v takšnem okolju neprestan kraval, res pa je, da se vsaj občasni interakciji ni mogoče izogniti, prav tako ni moč pričakovati popolne tišine in popolne svobode.

Ni za tiste, ki opravljajo glasne dejavnosti

Čeprav v coworking pisarnah ni takšnih, ki bi zahtevali popolno tišino, delavci nedvomno cenijo mir v svojem delovnem okolju. Za tak način dela so torej primerne tihe dejavnosti, ki oddajajo kvečjemu zvoke tipkovnice in miške. Glasnejša oprema na coworking mesto ne spada, saj se bodo sodelavci hitro začeli pritoževati nad motečimi zvoki.

Ni za konfliktne osebe

Verjetno nihče sam zase ne bo rekel, da je konflikten. V coworking pisarni pa se bo hitro pokazalo, kdo ne spada v to družbo. Takšno delovno okolje uspeva predvsem zato, ker skupnost prispeva k učinkovitemu in koristnemu delu. To pomeni, da je zaželeno medsebojno spodbujanje in morebitno sodelovanje, interakcije pa so večinoma konstruktivne. Konfliktna oseba v takšnem okolju nima kaj iskati, saj od sodelavcev ne bo profitiral, drugim pa tudi ne bo koristil. Delavci v skupni pisarni cenijo prispevke drugih in so tudi pripravljeni pomagati po svojih močeh.