zaščita intelektualne lastnine

Kako zaščititi intelektualno lastnino?

Intelektualna lastnina je kot že ime pove vezana na lastnino, ki je nastala kot produkt možganske aktivnosti posameznika ali ekipe. Nekdo je na podlagi ideje, ki se mu je porodila ustvaril nekaj, kar hoče zaščititi. Večinoma s tem področjem povezujemo avtorske pravice. Pesnik, ki napiše pesem, dobi avtorske pravice zanjo. Prav tako je s pisateljem, ki napiše knjigo in umetnikom, ki ustvari umetnino v obliki kipa, slike ali česa drugega.

Intelektualna lastnina pa se ne nanaša le na umetnost. O njej govorimo tudi na področju znanosti. Ko nekdo nekaj izumi, potem lahko ta izum pod določenimi pogoji patentira. Tako lahko drugim onemogoči, da bi izum kopirali in ga uporabili v tržne namene. Prav tako avtor dobi pravice, ki so vezane na raziskavo, ki je plod njegovega uma in dela. Tovrstno lastnino najdemo tudi v podjetništvu. Ko govorimo o blagoovni znamki, je to lastnina pdojetnika. Ta hoče prek znamke skomunicirati vrednoste podjetja in ga približati strankam. Kot vidimo je pojem intelektualne lastnine precej širok.

Kako lahko zavarujemo blagovno znamko?

O zavarovanju blagovne znamke je med podjetniki veliko polemik. Jo zavarovati ali ne? Priporočljivo je, da se odločite za registracijo. Tako boste lahko v primeru raznih goljufij uveljavljali svoje pravice. Seveda je pri bolj prepoznavnih in bolj uspešnih podjetjih še bolj nujno, da razmislijo o tem.

Registracijo je možno izvesti prek Urada za intelektualno lastnino. Vendar to le v primeru zaščite za območje Slovenije. Če nameravate registracijo opraviti tudi širše, se morate pozanimati pri posameznih državah, kako se lahko tega lotite.

Uradu morate poslati vlogo, ki mora biti popolna in mora vsebovati vse potrebne priloge. Svetovaec bo vlogo pregledal in vas obvestil, če še kaj manjka. Ko bo vse v redu, bo podatke o vašem podjetju in znamki obesil na svojo spletno stran. Tam bo na ogled zainteresirani javnosti. Če v roku 90 dni ne bo (upravičenih) pritožb, bo postopek stekel in znamka bo registrirana.