katero-bo-najbolj-donosno-investiranje

Katero bo najbolj donosno investiranje?

Le redko lahko računamo na zelo visoke dobičke, sploh če smo vajeni trdega dela s fiksno mesečno plačo. Tako mnogi ob delu iščejo tudi možnosti za donosno investiranje, ki lahko hitro podvojijo prislužene vsote, včasih pa prinašajo neslutene dobičke, ki povsem spremenijo življenje posameznika. Verjetnost za tak rezultat je seveda dokaj majhna, a gotovo je bolj smiselno izbrati obetavne investicije kot pa denar zapravljati za loterijske srečke. Visoki donosi so zelo mamljivi in dejansko lahko prinesejo odlične rezultate, če znamo izbirati med dobrimi investicijami.

Treba pa je priznati, da je donosno investiranje praviloma tudi sinonim za visoko tveganje. Z investicijami, ki imajo minimalno tveganje, vložka gotovo ne bomo v enem letu podvojili, pričakujemo lahko kvečjemu kakšen odstotek pozitivnih obresti. Tako ni odveč opomin, da je pametno za tvegane investicije namenjati le denar, ki ga lahko izgubimo, za glavnino prihrankov pa raje izberemo investicije z nižjim tveganjem – navsezadnje tudi te lahko ponudijo relativno dobre donose.

Donosno investiranje sodobnega časa – kriptovalute

Če govorimo o visokih donosih, potem dandanes ne moremo mimo eksplozije kriptovalut, ki je naredila kar nekaj milijonarjev. Problem kriptovalut pa je v tem, da nam ponujajo zelo atraktiven pogled v preteklost, medtem ko prihodnost še zdaleč ni tako obetavna. Negotova rast posameznih kriptovalut ni vedno dober obet za donosno investiranje, čeprav imajo nekateri virtualni kovanci morda res več tisočkrat višjo vrednost kot pred nekaj leti.

Prav tako podatki za tistih nekaj uspešnih kriptovalut zasenčijo vse druge tovrstne opcije, ki ne prinašajo takšnih donosov. Ne vlaga se le v najbolj uspešne, temveč tudi v druge, cenejše opcije, od katerih si obetamo podobnih skokov vrednosti. Nikakršnega zagotovila ni, da se bo to res zgodilo, in res lahko denar na ta račun stagnira ali pa celo izgublja.

Druge možnosti za donosno investiranje

Lahko se seveda ozremo tudi po drugih možnostih za donosno investiranje, tudi po kakšnih manj tveganih oziroma po tistih, ki nudijo več fleksibilnosti. Priljubljene so različne investicije, recimo vzajemni skladi in vrednostni papirji, nepremičnine, valute, zlato … Včasih gre za enostavne investicije, recimo v zlato, pri katerih lahko spremljamo donose in brez težav unovčimo svojo investicijo. Ni pa to nujno, lahko se bo treba bistveno bolj podrobno poglobiti v posamezne možnosti in izbrati tisto opcijo, ki v danem trenutku ponuja dobre obete. Z nekaterimi investicijami bo bistveno več dela, to so recimo nepremičnine, a odpirajo morda tudi več različnih priložnosti za dober izkoristek.

Donosno investiranje z nižjim tveganjem

Donosnost investicije je relativna in v nekem smislu subjektivna. Nekateri investitorji ciljajo na izredno visoke donose, drugi pa bodo zadovoljni že z nekaj odstotki na letni ravni, če to pomeni bistveno nižje tveganje. Za dolgoročno varčevanje in pasivni prihodek so zato bolj priljubljene tiste investicijske možnosti, ki ne obljubljajo tako visokih donosov, a prinašajo zanesljiv dohodek na dolgi rok. Med priljubljenimi izbirami je recimo investiranje v zavarovana posojila, ki lahko ponudi tudi do 10% obresti na letni ravni, kar je odličen rezultat in privlačna možnost za donosno investiranje, ne da bi morali sprejeti visoko tveganje.