odkup-racunov-za-zanesljiv-financni-tok

Odkup računov za zanesljiv finančni tok

Upravljanje finančnih tokov podjetja ima pomembno vlogo pri učinkovitosti poslovanja, kot dobra rešitev pa se lahko izkaže tudi odkup računov oziroma terjatev. Tako imamo na voljo zanesljiv vir likvidnih sredstev, s temi pa bomo bistveno bolj svobodni pri upravljanju poslovanja. Izkoristimo lahko številne nove priložnosti pri poslovanju, ali pa sredstva uporabimo za plačevanje obveznosti pri razvoju ponudbe. Vsekakor je dodaten dotok likvidnih sredstev vedno dobrodošel, zato se splača premisliti o možnostih, ki jih imamo na tem področju na voljo.

Odkup računov ni edina možnost, na katero se splača pomisliti. Predvsem večja podjetja se odločajo tudi za bančne kredite in druge bolj ali manj ugodne ponudbe bank. Za manjša podjetja in samostojne podjetnike pride v poštev manjši nabor takšnih storitev, zato je pametno izkoristiti tiste možnosti, ki jih imamo.

Komu koristi odkup računov?

Možnost odkupa terjatev lahko koristijo uspešna podjetja, ki redno poslujejo s širokim krogom kupcev. Običajno se preverjajo predvsem podatki o letnem prometu in o višini zneskov na računih. Odkup računov opravljajo finančna podjetja, ki delujejo v vlogi faktorja – račun odkupijo, nato pa plačilo pri dejanskem kupcu sami izterjajo.

Jasno je, da faktorji ne želijo sodelovati z nezanesljivimi podjetji in podjetji z majhnim obsegom poslovanja. Najbolj ustrezni so večji računi, predvsem če imajo kupci dobro bonitetno oceno. Če redno poslujemo z dobrimi kupci in imamo dovolj prometa, bo lahko ta storitev kot nalašč tudi za nas. Poiščemo ponudnike, ki opravljajo faktoring, in pri njih preverimo točne pogoje.

Dobro pa je vedeti še to, da faktoring oziroma odkup terjatev ni namenjen le tistim, ki nujno potrebujejo dodaten vir likvidnih sredstev. Še bolje se lahko obnese pri podjetjih, ki uspešno poslujejo in načrtujejo širitev poslovanja. Dodatna sredstva uporabimo za razvoj, izkoristimo lahko tudi razne ugodnosti pri dobaviteljih. Med podjetji, ki koristijo faktoring, so pogosto izvozniki, start-upi ter uspešna mala in srednje velika podjetja.

Kako poteka odkup računov?

Faktoring je lahko zelo enostaven in ne zahteva kakšnega posebnega dela. Veliko je seveda odvisno od tega, s katerim podjetjem sodelujemo, a faktorji se trudijo postopke kar se da poenostaviti. V idealnem primeru poteka odkup računov kar preko spleta. Račune, ki so primerni za odkup, enostavno kopiramo v spletni sistem faktorja, ki bo preveril ustreznost računa in ga prevzel. Znesek dobimo takoj na račun, faktor zadrži le manjši delež do končnega plačila s strani kupca, odšteje pa tudi določeno provizijo.

Stroški za odkup računov

Nezapadle terjatve niso nujno zelo tvegane in morda se zdi, da je prodaja takšnih računov nesmiselna, če pri tem ne moremo pričakovati polnega zneska. A v resnici ima faktoring prednosti, ki stroške brez težav upravičijo, cena se morda celo neposredno pokrije. Faktor zahteva le majhno provizijo od zneska, ki ga v končni fazi plača kupec, tako da storitve pravzaprav ne bo treba plačevati, le prihodek od računa bo nižji. Ker lahko s stalnim virom likvidnih sredstev koristimo znatne ugodnosti pri dobaviteljih ali pa izkoristimo priložnosti za širitev poslovanja, si lahko obetamo neposrednih koristi, ki pokrijejo stroške, ki jih ima odkup računov.