implantati

Zdravljenje z implantati daje odlične rezultate

Implantati v zadnjih letih postajajo ena izmed najbolj priljubljenih izbir za zdravljenje manjkajočih zob in brezzobosti v zobni protetiki, saj nudijo najbolj dolgoročno in funkcionalno rešitev v primerjavi z drugimi protetičnimi nadomestki, kot so mostički in zobne proteze v več različicah.

Zobni vsadki lahko nadomestijo samo en manjkajoči zob ali več njih. Za nekatere paciente pa je najbolj ustrezna rešitev zobna proteza, ki je podprta z vsadki v zgornjem in oziroma ali spodnjem delu čeljusti. Zobni vsadki so učinkoviti tudi zato, ker dajejo estetski videz in funkcionalnost naravnih zob, pri čemer pacient nima težav z žvečenjem hrane ali govorom. Protetični nadomestki povrnejo nasmeh in samozavest.

Specializirani zobozdravniki za zdravljenje z implantati

Pri izbiri ustreznega zobozdravnika za zdravljenje z zobnimi vsadki, je najbolj izbrati tisto ordinacijo, kjer ima osebje izkušnje s tovrstnimi kirurškimi posegi, ko se vsadki pričvrstijo v čeljustno kost. Ekstrakcijo zob in popravke čeljusti lahko opravi oralni maksilofacialni kirurg, ki je specializiran za vse bolezni trdih in mehkih tkiv v ustni votlini.

Paradontolog je specializiran za zdravljenje bolezni dlesni in čeljustne kosti, zato se je dobro obrniti na specialista, če ima pacient paradontozo, saj le-ta lahko vpliva na potek zdravljenja z zobnimi vsadki. Splošni zobozdravnik ali protetik pa lahko opravi namestitev krone vsadka na vijak v čeljustni kosti šele takrat, ko je celjenje po operaciji zaključeno.

Ali so implantati primerni za vsakega pacienta?

Na splošno velja, da so zobni vsadki primerni za večino pacientov. Pred zdravljenjem pa mora vsak zobozdravnik specialist opraviti temeljit pregled in pri tem narediti ortopan, zato da se prepriča, ali je čeljustna kost dovolj trdna ter v kakšni fazi razvoja je paradontoza, v primeru, če je ta bolezen dlesni vzrok za manjkajoče zobe.

Kirurški poseg s pričvrstitvijo protetičnih nadomestkov v čeljustno kost pa ni primeren za paciente, ki se soočajo s težjimi boleznimi, kot je na primer zelo šibek imunski sistem ali diabetes 1, ki vplivajo na potek zdravljenja z vsadki, predvsem pa na celjenje po operaciji.

Implantati s tehniko pričvrstitve »All-On-4«

Za paciente, ki so izgubili vse zobe zaradi starostnega propadanja ali bolezni dlesni zgornjega in/ali spodnjega loka, je na voljo možnost, ki zagotavlja zelo stabilno in udobno protezo z minimalnim številom vsadkov. Tak primer je tehnika »All-On-4«, kjer so zobni vsadki strateško nameščeni na območjih z dobro in močno čeljustno kostjo, na njihovo mesto pa je nameščena proteza. Implantati v teh tehniki omogočajo veliko stabilnost proteze.