zobne-proteze

Zobne proteze in implantati – kaj izbrati?

Zobne proteze se v zobozdravstvu uporabljajo za nadomeščanje zob. Pacientom, ki se soočajo z izgubo zob, z brezzobostjo ali s parodontozo, pa je na voljo tudi zdravljenje z implantati. Pri tem so proteze lahko fiksne, snemljive ali pa podprte z zobnimi vsadki. Na voljo je veliko možnosti, o katerih pa se je najbolje posvetovati z zobozdravnikom oziroma specialistom, ki tudi opravi diagnostiko.

Velikokrat so pacienti zmedeni in ne vedo, katero vrsto protetike izbrati. Vsi protetični nadomestki imajo v splošnem svoje prednosti in slabosti, ki vplivajo na celoten potek zdravljenje in kasnejšo uporabo. Prav zato v nadaljevanju predstavljamo določene razlike oziroma prednosti in slabosti zobnih vsadkov in klasičnih protez.

Zobne proteze in implantati – stabilnost in čeljustna kost

Proteze so nameščene oziroma sedijo na dlesnih, zato se lahko nekoliko premikajo in s tem ustvarjajo nelagodje. Do določene mere je to mogoče popraviti z dobrimi lepili in pastami za boljšo pričvrstitev na dlesni. Na drugi strani pa zobni vsadki nudijo veliko mero stabilnosti, saj so trdno pričvrščeni v čeljustno kost in s tem nadomeščajo korenino naravnega zoba.

Pacienti, ki se soočajo z izgubo čeljustne kosti, lahko začno izgubljati še več kosti ob uporabi proteze. To vodi do strukturnih sprememb na obrazu. Implantati, še posebno tisti, ki so bio kompatibilni, pa stimulirajo in ohranjajo stanje čeljustne kosti ter s tem ne spreminjajo obraznih struktur.

Zobne proteze in vsadki – življenjska doba in cena

Cena za zdravljenje z implantati je nekoliko višja od zdravljenja s protezo, vendar ima to vpliva tudi na dolgi rok, saj zobni vsadki zagotavljajo zelo dolgo življenjsko dobo, pri čemer v večini primerov velja, da menjava protetike ni potrebna, razen v primerih določenih poškodb ali določenih bolezni.

Na drugi strani pa proteze zdržijo približno od sedem do petnajst let, nato pa jih je potrebno zamenjati z novimi. Največkrat je potrebno to vrsto protetike večkrat prilagajati, zato pacient večkrat obišče zobozdravnika.

Zobne proteze in implantati – videz, govor, prehranjevanje, vzdrževanje

Implantati dajejo občutek naravnih zob, saj tudi funkcionirajo kot naravni zobje, medtem ko pacient pri uporabi proteze potrebuje čas, da se privadi na tujek v ustih, ki velikokrat ustvarja nelagodje. Poleg tega so vsadki videti kot naravni zobje, medtem ko proteza na videz deluje nekoliko nenaravno. To pa je odvisno tudi od cene in izdelave.

Implantati delujejo kot zdravi naravni zobje, zato omogočajo optimalno govorjenje in prehranjevanje z žvečenjem hrane. Zobne proteze pa lahko pacientu onemogočajo optimalen govor, še posebej, če so bolj ohlapne. Prav tako pacienti ne morejo jesti določene hrane, kot je trda hrana in lepljiva hrana.