Kako financirati podjetje?

Iskanje finančnih sredstev za vaše podjetje lahko predstavlja velik izziv, ne glede na to, ali gre za financiranje startupa, širjenje podjetja ali pomanjkanje denarja za plačila zaposlenih. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj predlogov, kje lahko dobite dodatno financiranje za vaše podjetje.

1. Bančno posojilo

Najbolj klasična možnost je najem bančnega posojila. Ta možnost je najbolj znana in zato tudi najbolj razširjena, vsekakor pa ni najbolj varna in varčna, poleg tega, si tega ne more privoščiti vsako podjetje. Bančno posojilo priporočamo takrat, ko je to edina možnost.

2. Kreditna kartica

Kreditna kartica je zelo priročen in enostaven sistem plačevanja, vendar je še bolj nevaren kot bančno posojilo. Vsak mesec boste vzeli le minimalno denarja, toda to lahko vodi do naenkrat velikih vsot. Kreditna kartica je primerna, če z njo znate ravnati zelo odgovorno.

3. Množično financiranje ali Crowdfunding

Množično financiranje je vse bolj popularno med startupi zaradi več razlogov. Prvi je, da nimate nikakršnega tveganja za pridobljen denar. Seveda imate odgovornost do donatorjev, da dokončate obljubljeno delo, toda to ne bi smelo biti problem, če ste svoj projekt dobro načrtovali. Drugi razlog je, da z načinom množičnega financiranja lahko hkrati preverite svoj trg. Če so ljudje navdušeni nad vašo ponudbo, bodo zanjo plačali. Ima pa množično financiranje tudi slabo plat.  Težko je pridobiti dovolj pozornosti, da vas ljudje sploh opazijo. Kar pomeni, da lahko imate dober produkt, vendar ne zberete dovolj denarja, ker vas niso opazili.

4. Faktoring

Če vaše podjetje že posluje, potem je ena izmed najboljših izbir faktoring. Če imate dolžnike, ki vašemu podjetju še niso plačali računa, se lahko odločite za odkup dolga. Faktorinško podjetje vam dejansko plača, da prevzame vaše dolžnike. Seveda za malenkost nižjo ceno.

5. Pridobite pozornost investitorja

Ogromno je investitorjev, ki le čakajo na perspektivna podjetja, v katera bi lahko vložili svoj denar. Če imate dovolj zaupanja v svoj produkt ali storitev, potem morate najti še investitorja, ki bo z vami čutil enako. Slaba plat te možnosti je, da si investitor prilasti del vašega podjetja in s tem pridobi tudi nekaj besede nad vašim poslovanjem.

6. Posojilo družine ali prijateljev

To je lahko le najboljša ali najslabša možnost. Najbližji imajo najnižjo obrestno mero in največje zaupanje v vas. Kakorkoli, če denarja ne boste morali vrniti, imate lahko takšne prijatelje in družino, ki vam bo to odpustila, ali pa se bodo vaši odnosi skrhali. V življenju pa ni nič pomembnejšega od dobrih družinskih in prijateljskih vezi.

Leave a Reply