Maja se je registrirana brezposelnost znižala

Po poročanju statističnega urada Slovenije se je stopnja registrirane brezposelnosti maja letos zmanjšala za 0,2 odstotni točki, z 12,5 na 12,3 odstotkov. Bolj se je znižala za moške kot za ženske, saj se je za moške znižala za 0,3 odstotkov, za ženske pa za 0,2 odstotka.

Prav tako je bilo letošnjega maja manj brezposelnih, kot istega meseca leto pred tem. Lanskega maja je bilo namreč brezposelnih 13 odstotkov prebivalstva, maja leta 2013 pa je bilo še več brezposelnih. Trend gre torej kot kaže v pozitivno smer.

Optimistični so lahko v vseh regijah Slovenije, saj se je brezposelnost znižala povsod. Najbolj se je znižala v podravski regiji, vendar je tam kljub temu še vedno precej velik delež brezposelnega prebivalstva. Največji delež brezposelnih je na pomurskem, na drugem koncu lestvice pa so prebivalci gorenjske, kjer je brezposelnih najmanj.

Skladne s temi rezultati so tudi številke o deležu delovno aktivnega prebivalstva. Glede na april se je delež delovno aktivnega prebivalstva povečal. Med aktivnim prebivalstvom je več moških, saj jih je dobrih 55 odstotkov. 10 odstotkov manjši delež imajo ženske.

Stanje se torej podjetnike in zaposlene izboljšuje, saj podjetniki potrebujejo vse več delovne sile, vse več zaposlenih pa posledično dobiva delo. Omeniti velja, da je bilo maja 2015 tudi več samostojnih podjetnikov, kot mesec prej. Število samostojnih podjetnikov je bilo namreč v enem mesecu za 150 višje kot aprila.

Glede na panoge, zaenkrat najbolje kaže predelovalnim dejavnostim, najslabše pa zaposlenim v javni upravi in obrambi. Upamo, da se bo stanje izboljševalo še naprej, predvsem pa ne bi imeli nič proti, če bi šlo to s hitrejšim tempom.

Leave a Reply