Ne pozabite na sedež podjetja

Vrednost navadno merimo v denarju, če ocenjujemo vrednost podjetja pa upoštevamo tudi zaloge, naročila, terjatve in podobna sredstva. Pri tem pa vseeno pogosto zanemarimo nekatere dejavnike, ki so ključnega pomena za uspešno poslovanje podjetja, a se ne omenjajo toliko, ko ocenjujemo njegov ugled. Pametni podjetniki pa bodo pri poslovanju upoštevali tudi te in na ta način napredovali v poslovnem svetu. En izmed tistih dejavnikov, ki se obravnava kot gola formalnost, je sedež podjetja.

Vsako podjetje mora imeti svoj sedež. Morda prav zato temu podatku ne posvečamo toliko pozornosti. Tudi podjetniki sami, ki morajo ob ustanovitvi podjetja navesti tudi podatek o sedežu, to pogosto sprejemajo zgolj kot obveznost. Pogosto se sedež izbira le na podlagi cene in priročnosti – če je le mogoče, podjetniki radi določijo sedež kar v domačem kraju, saj jih poslovanje z domačega naslova ne stane toliko, kolikor bi morali plačati za najem poslovnih prostorov. Na ta način so obveznosti glede sedeža opravljene hitro in brez težav, kar je za mnoge podjetnike dovolj, da ta podatek odmislijo in se posvetijo delu. To pa je velika napaka!

Prednosti uglednega sedeža

Sedež podjetja je prav tako pomemben kot ime podjetja, njihovi znaki in prepoznavni izdelki. Pri strankah in partnerjih ima namreč posebno moč, tudi če sploh ne označuje dejanskih poslovnih prostorov, na primer pri poslovanju na daljavo oziroma preko interneta. Sedež podjetja v uglednem kraju ali v posebnih poslovnih središčih sporoča, da gre za resno podjetje, na katerega se je možno zanesti. Sedež v večjih krajih pomeni, da je podjetje blizu velikemu številu potencialnih strank, ki se bodo raje odločile za podjetje, ki deluje v njihovem domačem kraju ali v bližini.

Omenjene prednosti dobrega sedeža podjetja sploh niso odvisne od dejanskega poslovnega naslova in poslovnih prostorov. Prav zato je možno prednosti izkoristiti brez potrebe po plačevanju najemnine, na primer z rešitvami, kot je najem virtualne pisarne.