Odprtje poslovnega računa ni več obvezno

Ste pravkar odprli podjetje in se sprašujete ali je potrebno imeti poslovni račun ločeno od osebnega računa? V kolikor se sprašujete takšna in podobna vprašanja naj najprej povemo kaj sploh je poslovni račun.

Poslovni račun je račun, ki ga podjetnik ima za opravljanje poslovnih storitev. Kar nekaj govora je bilo na temo o križanju poslovnega z osebnim računom. Sedanjost pa je takšna, da je uporaba poslovnega računa v kombinaciji z osebnim računom nujna, če ne že direktno z zakonom določena. Veliko podjetnikov je oddalo prošnjo in pobudo, zakaj poslovni račun ni osebni račun. Osebni račun, če najprej omenimo, je račun, ki ga oseba uporablja v lastne, privatne namene.

Prednosti združitve računa

Prednost je prav gotovo ta, da odkar je račun združen, ima podjetnik eno kartico manj, posledično ima en račun manj. Ker odprtje poslovnega računa ni potrebno, pa to z vidika stroškov pomeni ustrezen prihranek na letni ravni. Plačuje provizijo za zgolj en račun. V primeru uporabe spletne banke plačuje eno provizijo za spletne storitve. Takšni in drugačni razlogi so zelo privlačni in nam dajejo ustrezne pomisleke glede  poslovnega računa. Prednosti so torej predvsem nižji stroški vzdrževanja. V praksi pa to ni ravno nujno. Zakaj? Predvsem zaradi tega, ker opravljamo vse nakupe, tako osebne kot nakupe vezane s podjetjem.

Kaj je tu slabega se sprašujete? Slabo je to, da potem skozi čas podjetnik ne loči kaj je bilo oziroma kateri nakup je bil potreben z vidika poslovanja in kateri z vidika interne uporabe. V kolikor imamo združen račun to predstavlja manjšo preglednost nad podatki, nad izdanimi računi in tudi prejetimi računi.

Predvsem ob koncu leta, ko bo potrebno oddati davčno napoved imamo lahko kar nekaj težav. Vsako kupnino bo potrebno ustrezno argumentirati in dokazovati, da je bila davčno upravičena ali pa ne.

Torej pomislite in naredite malo analizo trga, kaj je bolje, ustanovitev poslovnega računa v kombinaciji z osebnim ali zgolj poslovni račun ločen od osebnega.